Odwar (napar)

Owoce (nasiona) należy zmielić lub rozdrobnić przez rozgniecenie w moździerzu.
Przygotowując porcję dla jednej osoby bierzemy 1 łyżeczkę (5g) proszku i zalewamy gorącą wodą ok 200 ml. podgrzewamy odwar i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do 10 minut.
Odstawiamy do przestygnięcia i odcedzamy.
Zwykle stosuje się : trzy szklanki odwaru dziennie , najlepiej pół godziny przed posiłkiem. W ten sposób zużywamy 3 łyżeczki dziennie. Najlepiej stosować nasiona świeżo zmielone, ale jeśli dostępne są tylko zmielone w postaci proszku, to należy zwrócić uwagę na sposób w jaki zostały przygotowane i przechowywane , ponieważ w nasionach ostropestu znajduję się sporo kwasów tłuszczowych nienasyconych, które ulegają utlenianiu przez co mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

Zdyskwalifikować należy zmielony ostropest zapakowany w przeźroczyste torebki, z długim terminem przydatności do spożycia.

Nawet w tzw. odtłuszczonym mielonym ostropeście znajduje się ok 8% tłuszczu, który utlenia się pod wpływem światła i temperatury.
Maksymalny bezpieczny czas przechowywania w lodówce zmielonego ostropestu w nieprzeźroczystym opakowaniu sięga 2 miesięcy od naruszenia struktury nasiona.