Olej lniany

Dieta dr Budwig zaleca stosowanie oleju lnianego w zasadzie do wszystkich potraw
Niestety nie każdy olej lniany będzie miał terapeutyczne oddziaływanie
Olej lniany używany do tej diety musi :

1. Zawierać odpowiedni skład kwasów tłuszczowych - zwłaszcza wysoką zawartość ALA (kwas tłuszczowy alfa-linolenowy) u niektórych producentów sięgająca 62%

2. Być świeży - okres maksymalnej trwałości to zaledwie 2 miesiące - ale najlepsze działanie wykazuje w ciągu 3 tygodni od wytłoczenia - najlepiej kupować świeżo wytłoczony olej w porcji, którą jesteśmy w stanie spożyć w tym czasie.

3. Olej nie może być rafinowany, oczyszczany i konserwowany . Jeśli producent pisze, że olej zawiera wit E (tokoferol) oznacza to zwykle, że użył jej do przedłużenia trwałości.
4. Olej powinien być podawany z lodówki , nalany w ciemną szklaną butelkę - ponieważ temperatura i światło przyśpieszają proces utlenienia

5. Olej nie ma prawa być gorzki. Goryczka jest wynikiem złego doboru nasion lnu do tłoczenia. Nasiona stare, zleżałe dadzą gorzki smak świeżo wytłoczonemu olejowi. Złe warunki przechowywania oleju , temperatura pow 20 C, dostęp powietrza i światła sprawią, że olej staje się gorzki a więc utleniony co dyskwalifikuje go w użyciu diety dr Budwig
6. Nazwa na etykietce olej lniany "budwigowy" niekoniecznie oznacza, że zawartość ze względów opisanych powyżej jest rekomendowana do użycia w diecie dr Budwig